skip to Main Content

7 TIPS OM JE SPREEKANGST TE OVERWINNEN

SNEL AAN DE SLAG

Moet u morgen spreken in het openbaar en heeft u last van spreekangst? Volg onze 7 gratis tips die u helpen op korte termijn je ergste spreekangst te overwinnen.

Wilt u uw spreekangst definitief vaarwel zeggen binnen 21 dagen? Bestel dan het volledige digitale cursusprogramma Overwin Spreekangst hier.

Probeer niet om uw presentatie uit het hoofd te leren nadat u die volledig hebt uitgeschreven. Daar is uw brein echt niet op ingesteld. Maak in plaats daarvan een tekening van de boodschap die u wilt overbrengen. Plaats de essentie in het midden en plaats daaromheen -met de klok mee- de onderwerpen die u wilt behandelen. Gebruik kernwoorden, kleuren, afbeeldingen, associaties. Zo’n mindmap hecht zich als een plaatje in uw hoofd en helpt u natuurlijk te vertellen.

Gebruik een ontspanningstechniek om af te rekenen met trillende handen en knikkende knieën. Progressive Muscle Relaxation (PMR) is een veelgebruikte techniek waarmee in iedere situatie een diepe ontspanning kan worden opgeroepen. Span een spiergroep 10 seconden stevig aan. En laat daarna de spiergroep ontspannen, ook weer gedurende 10 seconden. Adem rustig door. Ervaar het verschil tussen de sensatie van spanning en de sensatie van ontspanning. Doe dit met verschillende spiergroepen in uw gehele lichaam, van uw kaken tot uw tenen.

Voorkom stress door het opstellen van een draaiboekje. Schrijf op hoe laat u van huis wilt vertrekken, hoe laat u wilt starten met de toespraak en rond welke tijd u wilt afsluiten. Schrijf ook op welke ondersteunende materialen u mee wilt nemen en eventueel de namen van de toehoorders. Zodra het op papier staat kan het uit uw hoofd.

De dagen, de uren en de minuten vooraf aan uw openbare optreden kunt u gebruiken om uzelf mentaal voor te bereiden. Doe dat als een topsporter die zich voorbereidt op een overwinning. Begin met het bereiken van een diepe staat van ontspanning. Bijvoorbeeld door te sporten, ademhalingsoefeningen te doen maar bij voorkeur door de PMR-techniek toe te passen (zie Tip 2). Sluit dan de ogen en verbeeld stap voor stap het optreden. Denk uitsluitend positief. Voel hoe ontspannen u voor de groep staat. Zie het enthousiasme van de toehoorders. Merk hoe rustig en ontspannen u bent. Neem in gedachten de complimenten van het publiek in ontvangst. Laat u nu niet meeslepen door negatieve angstgedachten maar dwing u zelf positief te denken.

Staat u eenmaal op het podium, durf dan te bewegen! Hou u niet in. Een lichaam dat communiceert is een lichaam dat beweegt. Uw toehoorders genieten ervan als non-verbale communicatie het verhaal ondersteunt. En door te bewegen wordt spanning in uw lichaam beter afgevoerd.

Misschien wel de belangrijkste tip van allemaal: het gaat niet om u! Het grote verschil tussen mensen met, en mensen zonder spreekangst is dat mensen met spreekangst op zichzelf gericht zijn. Zij vergroten zichzelf uit en voelen iedere hartslag, iedere zweetdruppel, iedere ademhaling. Mensen zonder spreekangst daarentegen zijn gericht op hun publiek. Zij zien hun optreden als een ontmoeting met mensen en daardoor zijn ze niet op zichzelf maar op hun toehoorders betrokken. Tijdens de cursus Overwin Spreekangst leert u dit patroon voor eens en altijd te doorbreken. Nu kan het al enorm helpen om tijdens de speech rustig om u heen te kijken en uw toehoorders van top tot teen te bekijken. Ziet u wel, het zijn geen verslindende monsters. Het zijn mensen van vlees en bloed die het beste met u voor hebben.

Mensen met spreekangst hebben de neiging om zichzelf zeer negatief te evalueren. Doet dat niet want het is vaak onterecht. Neem iedere keer na een presentatie even de tijd om te evalueren. Ga rustig zitten, sluit uw ogen en laat de presentatie nog een keer voorbij komen. Wees eerlijk maar benadruk het positieve. Wilt u zich voorbereiden op een speech of presentatie, volg dan de gratis 4-daagse online cursus. Deze cursus bestaat uit 4 krachtige oefeningen en hulpmiddelen waarmee u zich snel, fysiek en mentaal, op een presentatie voorbereidt. Hiermee blijft u de ergste spanning de baas. Wilt u grondig en voorgoed afrekenen met de patronen die aan uw spreekangst ten grondslag liggen.

Back To Top