skip to Main Content

WAT IS EEN SOCIALE FOBIE?

SOCIALE FOBIE

Angst voor spreken in het openbaar en sociale angststoornis (sociale fobie)

De angst voor spreken in het openbaar is een sociale fobie of, in andere woorden, een sociale angststoornis. Volgens de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders is een sociale fobie een aanhoudende angst voor situaties waarin een persoon wordt blootgesteld aan een mogelijke negatieve boordeling of evaluatie door anderen. Het is de angst om iets te doen wat als vernederend of beschamend kan worden ervaren. De angst om af te gaan.

Mensen met een hevige mate van sociale fobie voelen zich letterlijk ziek terwijl ze in ogenschijnlijk niet bedreigende situaties zijn zoals het houden van een praatje, uit eten gaan, koffie inschenken of een telefoongesprek voeren. De lichamelijke verschijnselen die horen bij sociale angst zijn ondermeer blozen, overmatig zweten, trillen, hartkloppingen, misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn en stotteren.

Sociale fobieën kunnen specifiek of algemeen zijn. Sommige mensen zijn bang voor specifieke sociale gebeurtenissen zoals telefoneren, een gesprek met de baas of het geven van een speech maar voelen zich comfortabel in een andere sociale setting. Anderen hebben een meer algemene vorm van sociale angst. Zij voelen zich angstig in de meest uiteenlopende omstandigheden waar ze zich beoordeeld voelen door anderen.

De groep mensen die aan sociale fobieën of sociale angststoornissen lijdt is groter dan menigeen denkt. De aandoening is nauw verwant met verlegenheid. De symptomen zijn ernstig. Een sociale fobie kan leiden tot lichamelijke symptomen (trillen, zweten), negatieve gedachten (de gedachte dat iedereen u dom vindt) en heeft invloed op het gedrag (het vermijden van situaties). Een sociale angststoornis is een reëel en niet te onderschatten gezondheidsprobleem. Het goede nieuws is dat dit gezondheidsprobleem goed behandelbaar is.

De medische wetenschap is het er over eens dat mensen met een sociale fobie het meeste baat hebben bij psychotherapie. De cognitieve- en gedragsinvalshoek van die therapie richten zich op het veranderen van denkpatronen en lichamelijke reacties die lijden tot angst of juist het gevolg zijn van angst. Volgens de gezaghebbende Anxiety Disorders Association of America is cognitieve- en gedragstherapie in combinatie met ontspanningsoefeningen bewezen effectief in de behandeling van sociale fobieën.

Gedragstherapie, cognitieve therapie en ontspanningsoefeningen, liggen aan de basis van het trainingsprogramma Overwin Spreekangst in 21 dagen. Dit programma is bewezen effectief voor mensen die hun spreekangst willen overwinnen. En juist door de gebruikte combinatie van technieken is de training ook zeer geschikt voor mensen die op een effectieve manier het gevecht willen aangaan met een andere vorm van sociale fobie.

Back To Top