skip to Main Content

OVER DE AUTEUR

ZO OVERWON IK MIJN SPREEKANGST

Voor veel mensen vormt spreekangst een vervelende blokkade in het realiseren van doelstellingen en dromen. Een gesprek aanknopen met een onbekende lukt vaak nog wel. Iets zeggen tijdens een vergadering wordt al lastiger. Bij de gedachte aan een voorstelrondje breekt bij velen het zweet uit. En wanneer een toespraak moet worden gehouden, overweegt menigeen de auto tegen een boom te parkeren.

Spreekangst is een hardnekkig en vervelend probleem, dat heb ik zelf ervaren. Maar ik heb ook ervaren dat het niet nodig is om er mee te leren leven. Spreekangst is namelijk een irreƫle angst, een angst voor iets dat in feite geen gevaar oplevert. Die angst is aangeleerd en kan dus ook weer worden afgeleerd. Zo simpel als het hier staat is het natuurlijk niet, maar in de basis komt het hier wel op neer.

De reguliere psychologie heeft een aantal methoden ontwikkeld die helpen om angstreflexen af te leren. Deze methoden helpen om positief-realistisch te gaan denken zodat angst voor spreken plaatsmaakt voor rust en controle. De neurologie levert ons een techniek voor het beter opslaan van informatie zodat we niet meer bang hoeven te zijn voor black outs. En de sportpsychologie leert ons een effectieve voorbereiding op toespraken zodat de van nature aanwezige spanning ons helpt juist een goede prestatie te leveren.

Deze methoden en technieken heb ik zelf gebruikt bij het overwinnen van mijn spreekangst en ik gebruik ze nog steeds bij het voorbereiden van toespraken en presentaties. In het cursusprogramma Overwin Spreekangst heb ik deze kennis en ervaringen samengebracht in een intensief trainingsprogramma. De cursus kan thuis worden gevolgd, in de veiligheid van de eigen omgeving. Ook geef ik meerdere malen per jaar trainingsdagen voor mensen die het geleerde graag direct in de praktijk willen brengen.

Veel succes met het overwinnen van uw spreekangst!, Benjamin van Spijck

Back To Top